Nieuwste versie Lightroom indrukwekkende verbetering

01 juli 2019

Iedere keer ben ik weer verbaasd over (en blij verrast met) de mogelijkheden die een nieuwe update van het fotobewerkingsprogramma Lightroom biedt.

Wat zo'n nieuwe versie te bieden heeft, onderzoek ik steevast als volgt. Uit mijn archief diep ik een oude, slecht belichte en saaie foto op. Die laat ik door de nieuwste versie van LR automatisch opknappen.

 

Wat blijkt dan? Dat zelfs in de fletste partijen nog kleur zit en dat het programma ook uit ogenschijnlijk uitgevreten (= volledige witte) en dichtgelopen (= volledig zwarte) partijen nog detaillering te halen. Als je dik rood staat, even met je ogen knippert en vervolgens een leuk bedrag op je rekening blijkt te hebben!

Montepulciano

In juni was ik op vakantie in Toscane, waar het zonnig en snikheet was. Eigenlijk helemaal geen goede periode om foto's te maken; de contrasten tussen licht en donker zijn dan veel te groot.

 

Maar Lightroom weet er wel raad mee, dankzij de HDR (high dynamic range) techniek. Je maakt dan (bijvoorbeeld) drie foto's: eentje onderbelicht, eentje overbelicht en eentje correct belicht. LR voegt die vervolgens samen. Het resultaat: prima belichte foto's, zonder uitgebeten of dichtgelopen partijen.

 


Blog