Fotograaf


Als ik een interview lees, wil ik zien welk gezicht erbij hoort. En als ik een reisverslag lees, wil ik met eigen ogen zien wat die bewuste streek zo bijzonder maakt. De kans dat jij dat ook hebt, is groot. We zijn namelijk dol op beeld.

Het moet rond 2000 zijn geweest. Een opdrachtgever van redactionele artikelen duwde me een camera in de handen. 'Als jij voor mij die meneer toch interviewt, maak dan meteen wat portretfoto’s.'

Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik vond foto’s maken leuk, maar ik was lang niet altijd tevreden met het resultaat.

De lat moest hoger.

Ik ben daarop cursussen en workshops gaan volgen en heb deelgenomen aan fotovakantieweken. Daar ben ik nog altijd blij om. Je leert niet alleen van je docenten, maar ook van je collega’s. Onderzoeken. Anders kijken. Durven.

De volgende stap was de aanschaf van professionele apparatuur en software om foto’s te kunnen bewerken en archiveren. Ik sla foto’s op trefwoorden. Daardoor kan ik in een bestand van 75.000 foto’s razendsnel de foto vinden die ik zoek.

Iedereen kan foto's maken. Toch?


Tegenwoordig koop je een heel behoorlijke camera voor een habbekrats. Veel organisaties hebben daarom een digitale camera aangeschaft en maken voortaan hun eigen foto's. Dat is niet altijd een succes.

Een scherpe, goedbelichte foto maken is niet zo moeilijk. Meestal zijn het andere zaken die roet in het eten gooien:

  • Is de 'huisfotograaf' in staat te spelen met sluitertijd en diafragma?
  • Ziet hij wat het juiste moment is om te knippen.
  • Weet hij een spannend perspectief te kiezen?
Kortom: de beperkingen zitten hem meestal niet in de apparatuur, maar in de fotograaf.

Dit beloof ik je


Als je mij als fotograaf inschakelt:

  • krijg je een ruime selectie foto's die ik op diverse manieren kan aanleveren, bijvoorbeeld op de allerhoogste kwaliteit en grootte, of op beeldschermresolutie
  • mag je alle foto's die ik in opdracht van jou heb gemaakt rechtenvrij gebruiken, zo vaak je wilt
  • raak je je foto's nooit kwijt. Ik hou namelijk alle foto's in mijn archief. Heb je die foto's nog eens nodig en kun je ze niet vinden? Geen probleem. Ik stuur ze je opnieuw, zonder daarvoor kosten in rekening te brengen. Dat is de service van Van Rooij Communicatie.


Foto's van mensen


Wat kenmerkt mijn foto's? Ik hou niet van flitslicht en nog minder van aalgladde stockfoto's. Ze zijn ongeloofwaardig. Er is al zoveel onechts.

Ik hou van mensen. Mooie mensen en minder mooie mensen. Mensen die in interactie zijn met elkaar en die zich vermaken. Maar ook: imposante gebouwen en kleurrijke natuur. Of het nu gaat om portretten, congressen, evenementen of reportages: ik leg het met liefde voor je vast.

Nota bene: alle foto's op deze site zijn door mij zelf gemaakt.