Rouwteksten die je rakenSchrijver uitvaartteksten Als een dierbare van je is overleden, zoek je als naaste (of als werkgever) naar mooie, passende woorden. Bijvoorbeeld voor:

  • een rouwadvertentie
  • een begrafenistoespraak (grafrede)
  • een in memoriam of condoleancetekst
  • een gedachtenisprentje

Misschien heb je de gelegenheid gehad een tekst voor te bereiden, bijvoorbeeld omdat de overledene langere tijd ziek was. Maar vaak komt een overlijden onverwacht en word je door het afscheid overvallen.

De eerste dagen na een overlijden zijn vaak verwarrend en emotioneel. Probeer onder die omstandigheden maar eens een mooi, samenhangend verhaal op papier te krijgen. Dat lukt haast niet.

Sommige mensen kiezen ervoor recht uit het hart te spreken, met hooguit een kaartje met wat steekwoorden in de hand. 'Ik zeg gewoon wat in me opkomt.'

Hoe sympatiek ook, ik raad je dit met klem af.

Spreken in het openbaar is lastig, zeker als je het zelden doet. Wat gebeurt als je op die verhoging staat en achter die microfoon staat, gespannen en vol emoties, met alle ogen op jou gericht? Dan vergeet je wat je wilde vertellen.

Gevolg: geen houvast. Je verhaal schiet van hot naar haar. En dat terwijl je je had voorgenomen de overledene te eren met een mooi verhaal.

Het vervelende is: je krijgt geen herkansing. Je kunt het maar één keer doen. Doe het dan goed.

Schrijver condoleanceteksten
Ben je geen groot schrijver? Geen nood. Ik help je graag. Als tekstschrijver heb ik meer dan twintig jaar ervaring met allerlei soorten teksten en toespraken. Samen met jou maak ik een afscheidswoord waarvan je, ondanks je verdriet, blij wordt.

Als je me inschakelt, mail ik je een vragenlijst. Die geeft structuur en voorkomt dat we belangrijke zaken over het hoofd zien. Je mag mijn vragen telefonisch of via de mail beantwoorden. Eventueel kom ik naar je toe.

Als ik je aan de telefoon of persoonlijk spreek, spring je misschien van de hak op de tak. Maak je daarover geen zorgen. Vertel me de dingen die in je opkomen. Ik maak er een samenhangend verhaal van. 

Zodra ik je informatie heb, ga ik voor je aan het werk. Ik mail je zo snel mogelijk een tekstvoorstel, bijvoorbeeld een condoleancetekst. Een persoonlijk verhaal, in woorden die bij jou passen.

Je krijgt mijn tekstvoorstel snel. Als het moet binnen 24 uur. Je hebt immers de tijd nodig om de tekst, eventueel samen met anderen, goed te bekijken.

Mijn advies: reageer niet meteen. Lees de tekst, leg hem even weg en lees hem wat later opnieuw. Dan kun je hem beter beoordelen.

Vervolgens laat je me weten wat je wensen en opmerkingen zijn. Die verwerk ik graag en snel voor je. Daarna heb je een verhaal waarmee je goed voor de dag komt.

Begrafenistoespraak


Mijn service gaat verder. Behalve de begrafenistoespraak - ook wel grafrede genoemd - stuur ik je tips om je speech goed uit te spreken. Lees ze op je gemak door. Je zult zien dat ze je helpen en rust geven.

Wil je een mooie begrafenistoespraak, maar wil of kun je hem zelf niet uitspreken? Dan kan ik dat voor je doen.

Wat mag je van mijn werk verwachten?

Mijn rouwteksten:
  • zijn qua inhoud toepasselijk en kwetsen niet
  • houden rekening met zaken die bij sommige aanwezigen misschien gevoelig liggen
  • kennen een goede balans tussen feiten en emotie, tussen inhoud en vorm
  • zijn vleiend waar het kan en kritisch waar het mag of wenselijk is
  • zijn in één (of hooguit enkele) paar dagen klaar

 

Kosten begrafenisspeech

Waarschijnlijk wil je weten wat een begrafenistoespraak kost. Ga uit van een bedrag van € 250 exclusief BTW. Wil je meer dan enkel de toespraak - denk aan de tekst voor een rouwadvertentie of een gedachtenisprentje of wil je dat ik de tekst namens jou uitspreek - dan doe ik je daarvoor een passend voorstel. 


Ervaren tekstschrijver

Ik heb ruim twintig jaar brede en diepe ervaring als tekstschrijver en schrijf over uiteenlopende onderwerpen. Die ervaring breng ik in. Je krijgt een mooi verhaal waar je een goed gevoel aan overhoudt. 

Tot slot, nogmaals: doe het goed. Dan kun je straks terugzien op een afscheid dat recht deed aan jouw dierbare.