Rouwteksten die je raken


Als een dierbare van je is overleden, heb je als familielid, vriend of werkgever vaak behoefte aan mooie, passende woorden. Bijvoorbeeld voor:

  • een rouwadvertentie
  • een begrafenistoespraak
  • een in memoriam of condoleancetekst
  • een gedachtenisprentje

Soms hebben de nabestaanden de gelegenheid gehad bepaalde teksten voor te bereiden. Bijvoorbeeld als de overledene al langere tijd ziek was. Maar vaak komt een overlijden totaal onverwacht. Dan moet je ineens van alles regelen.

De eerste dagen na een overlijden zijn vaak verwarrend en emotioneel. Probeer onder die omstandigheden maar eens een mooi, samenhangend verhaal op papier te krijgen. Dat gaat haast niet.

Schrijver condoleanceteksten
Geen nood. Ik help je graag. Als tekstschrijver heb ik meer dan twintig jaar ervaring met allerlei soorten teksten en toespraken. Samen met jou maak ik een verhaal waar je, ondanks je verdriet,  blij van wordt.

Als je me inschakelt, mail ik je een vragenlijst. Die geeft ons houvast, zodat we geen belangrijke zaken over het hoofd zien. Je mag mijn vragen telefonisch of via de mail beantwoorden. Eventueel kom ik naar je toe.

Als ik je aan de telefoon of persoonlijk spreek, spring je misschien van de hak op de tak. Maak je daarover geen zorgen. Vertel me de dingen die in je opkomen. Ik maak er een samenhangend verhaal van. 

Zodra ik je informatie heb, ga ik voor je aan het werk. Ik mail je zo snel mogelijk een tekstvoorstel, bijvoorbeeld een condoleancetekst. Een persoonlijk verhaal, in woorden die bij jou passen.

In principe stuur ik je dat verhaal binnen 24 uur. Je hebt immers de tijd nodig om de tekst, eventueel samen met anderen, goed te bekijken. Dat betekent soms dat je hem even moet wegleggen, om hem wat later opnieuw te lezen. Dan kun je hem beter beoordelen.

De kans is groot dat je vervolgens nog wat wensen en opmerkingen hebt. Geen probleem; ik verwerk ze graag en snel voor je. Daarna heb je een verhaal waarmee je goed voor de dag komt.

Begrafenistoespraak


Ik kan je nog meer helpen. Als je wilt, stuur ik je tips om je begrafenistoespraak goed uit te spreken. Lees ze op je gemak door. Je zult zien dat ze je helpen. Ze geven je het gevoel: dit komt goed. Wil je een mooie begrafenistoespraak, maar wil of kun je hem zelf niet uitspreken? Dan kan ik dat voor je doen.

Wat mag je van mijn werk verwachten?

Mijn rouwteksten:

  • zijn qua inhoud toepasselijk en kwetsen niet
  • houden rekening met dingen die bij sommige aanwezigen misschien gevoelig liggen
  • kennen een goede balans tussen feiten en emotie, tussen inhoud en vorm
  • zijn vleiend waar het kan en kritisch waar het mag of wenselijk is
  • zijn in één (of hooguit enkele) paar dagen klaar


Ervaren tekstschrijver

Ik heb ruim twintig jaar brede en diepe ervaring als tekstschrijver. Vanuit die achtergrond beloof ik je dit:

Als je me inschakelt, ben je gegarandeerd tevreden. Zo niet, dan betaal je niets.

Ik durf je dit te bieden, omdat ik weet hoe het werkt, ook uit eigen ervaring. Een uitvaart moet in één keer goed zijn. Een herkansing krijg je niet.

Doe het dus goed. Dan kun je voor altijd terugzien op een afscheid dat recht deed aan jouw dierbare.

Tot slot: heb je weinig ervaring met spreken in het openbaar? Ben je heel zenuwachtig? Weet je bijvoorbeeld niet wat je met je handen moet doen of wie je moet aankijken? Als presentatiecoach kan ik je helpen met een aantal praktische tips.