Zó leer je spreken in het openbaar

23 juli 2016


Breekt het klamme angstzweet je uit als je een presentatie moet houden? Lig je er wakker van als je moet spreken in het openbaar? Relax! Je bent niet de enige.

Ik heb talloze studenten leren presenteren. De theorie, dat ging nog wel, vonden ze. De rollenspellen, daar hadden ze al wat meer moeite mee. Maar op de dag dat de studenten daadwerkelijk moesten presenteren, waren er opvallend veel afwezigen.

  • "De bus kwam niet opdagen"
  • "Ik ben door een raam gevallen en moest me laten hechten"
  • "Mijn oma is overleden"

Ik lieg het niet.

Spreken in het openbaar maakt meer mensen bang dan spinnen, vliegen in een vliegtuig, ziekte of de dood.Met net zo veel enthousiasme en flair vertellen als professor dr. Erik Scherder (foto hierboven) is niet iedereen gegeven.Maar toch:

iedereen kan leren een fatsoenlijke presentatie te houden.

Ik kan je daarbij helpen. Maar je kunt het ook zelf. Hoe? Dat lees je hieronder.

Nuttige boekjes
De afgelopen jaren zijn er diverse boeken verschenen die je helpen een goede toespraak te schrijven, zoals Spreken als Max Havelaar en Het Speechboekje. Ik bespreek ze beide op mijn blog Communicatie Die Raakt. 'Spreken als Max Havelaar' gaat bovendien uitgebreid in op de voordracht van je toespraak.

Colleges op Youtube
Lees je niet graag? Onderaan mijn bespreking van Spreken als Max Havelaar vind je links naar de colleges die auteur Jaap de Jong over het boekje heeft gegeven. Als je die allemaal bekijkt, heb je in feite het boek gelezen.

Python
Lukt het schrijven wel, maar gaat het bij je presentatie mis? Ook daar is wat aan te doen.

Spreken in het openbaar is als een ritje in de Python. De eerste keer sta je doodsangsten uit. Maar doe je het vaak achter elkaar, dan draai je er op een gegeven moment je hand niet meer voor om En vind je het zelfs leuk.

Oefenen
Kortom: oefenen. Echt. Jon Favreau, voormalig speechwriter van Barack Obama, vertelde op een Perscongres dat zijn broodheer iedere speech uitgebreid oefent. "En als de leider van de vrije wereld en de drukste man op aarde er zoveel tijd in steekt, is er voor anderen geen excuus om dat niet te doen.”

Spiegel
Wil je coaching bij je voordracht? Iemand die je een spiegel voorhoudt en tips geeft? Of wil je toch een goed verhaal op papier? Stuur me een e-mail of bel me op 040-294 04 92.


Blog