Veelkleurig Eindhoven

18 juni 2017

Veelkleurig Eindhoven

Op zondag 11 juni fotografeerde ik een kleurrijk evenement in Eindhoven. Plaats van handeling: de garage van Van der Meulen-Ansems, een voormalig auto(bus)bedrijf. De beurs, georganiseerd door het Holland Expat Center, om bedoeld om expats te informeren over wat er in Eindhoven te doen is op het gebied van sport en ontspanning.

Veel bezoekers hadden zich gehesen in traditionele kleding. Er klonk tropische muziek. Op het terrein hing de heerlijke geur van lokale lekkernijen uit Spanje, Italië, India en Colombia. Het was warm en dorstig weer.

Om aandacht aan het evenement te geven trok een stoet met expats, begeleid door een slagwerkgroep, door de Eindhovense binnenstad. Trommelend, dansend en zingend. De mensen op de overvolle terrassen aan de Markt keken verbaasd op. Velen legden het tafereel vast op hun mobiel.

Pal voor de ingang van Muziekgebouw Eindhoven maakte ik deze foto. In eerste instantie dacht ik: gewoon een leuke foto van allemaal buitenlanders die zich vermaken.

Later ging ik nadenken. De twee dames in veelkleurige kledij, bleken afkomstig uit Peru en Venezuela. Die jongere dames in het geel en groen kwamen uit India. Laten we gemakshalve zeggen: Mumbay. Die stad is me bijgebleven nadat ik een paar keer naar Slumdog Millionaire had gekeken. Aanrader.

Mumbay-Eindhoven is hemelsbreed 6.807 kilometer. De afstand van de Peruaanse hoofdstad Lima tot Eindhoven is 10.541 km. En die tussen Lima en Mumbay 16.701.

Even dacht ik dat iemand uit Peru veel meer overeenkomsten zou hebben met iemand uit India dan met iemand uit Nederland. Maar dat is nergens op gebaseerd en waarschijnlijk klopt het niet.

Mijn generalisatie ‘allemaal buitenlanders’ is ongenuanceerd en stoelt nergens op.

Toch zijn er ook overeenkomsten.

Kennelijk houden mensen uit beide culturen van kleurrijke kleding. Ook zingen en dansen ze makkelijker in het openbaar dan wij Nederlanders.

Nog een opvallende parallel: ze wonen graag in Eindhoven. Ze voelen zich hier thuis en roemen bijvoorbeeld ons onderwijs en onze gezondheidszorg.

Eindhoven is een kleine stad, die er (in eerste instantie) heel goed in slaagt zijn aantrekkelijke kanten verborgen te houden. Dat ‘mijn’ stad erin slaagt mensen uit de hele wereld naar zich toe te trekken, vind ik nog altijd opmerkelijk. Maar het maakt me ook een beetje trots.

Meer foto’s van het evenement vind je op mijn Flickr-pagina.


Blog